Rodzaje dzikich byków

Domowe krowy są znane wszystkim, są czułe, posłuszne, dają mleko itp. Ale dziki byk lub krowa jest bardziej egzotycznym zjawiskiem, ale tymczasem są krewnymi udomowionego bydła. Chodzi o takie dzikie gatunki, które zostaną omówione później.

Dzikie byki i krowy

Zwiedzanie Progenitora

Zacznijmy od najsilniejszego przedstawiciela byków, którego niestety nie ma już na naszej planecie. Ta trasa jest przodkiem wszystkich współczesnych bydła. Pod względem wytrzymałości i wydajności nikt nie może się równać z trasą.

Nazywano go „dzikim bykiem leśnym”. Trasa zamieszkiwała Europę, Afrykę Północną, Kaukaz i Azję Mniejszą. Ostatnie osoby zmarły w 1627 r. Z powodu choroby.

Mieszkali na stepach i lasach, gromadzili się w małych stadach lub istnieli osobno. Trawa, pędy itp. Służyły im jako pokarm.

Opis

To było ogromne zwierzę, do 180 cm wzrostu i 800 kg wagi. Ciało mężczyzn z trasy było pokryte czarną wełną, a na plecach mały pasek bieli. Kobiety, podobnie jak młode, chodzą brązowe.

Powód zniknięcia

Powodem, dla którego wycieczki nie żyją już na ziemi i widzimy je tylko na zdjęciach, jest osoba. Dzikie zwierzęta były stale polowane. Ponadto ich dom, zarośla lasów, aktywnie wycinano w miarę rozwoju cywilizacji.

Naukowcy nie rezygnują z prób przywrócenia utraconego wyglądu majestatycznym bykom, które nawet przy braku komfortowych warunków życia i żywienia mogą stać się legendą.

Bizon i bizon

Bizon

Żubr to kolejny dziki byk, którego moc i wielkość zaskakują nawet na zdjęciu. Jego historia sięga epoki kamienia łupanego. Na zewnątrz jest bardzo podobny do żubra, łatwo je pomylić.

Główne cechy wyglądu żubra nazywane są garbem utworzonym przez wysoką i stromą kłębę oraz nisko osadzoną głowę z bardzo szerokim obszarem czołowym. Końce krótkich rogów są wygięte do wewnątrz. Masywność zapewnia mu gęsta roślinność z przodu ciała (podbródek, szyję, ramiona), strącona na strzępy. Ogon jest krótki, ozdobiony frędzelkiem.

Żubr ma masę do 1, 2 tony (700 kg u samic), długość ciała 2, 5–3 mi wysokość 1, 9 m. Żubr jest jednym z największych zwierząt kopytnych na świecie.

Ma kolor czarny, szary lub brązowy, z jaśniejszymi włosami na ramionach, a łydki są zwykle bardzo jasne, mają żółty kolor, chociaż czasami można spotkać jasnych dorosłych.

Styl życia Bison

Bizon charakteryzuje się mierzonym zachowaniem, nieagresywnym poza strefą zagrożenia. Jeśli chcesz uratować życie, biegną z prędkością 50 km / h. Przedstawiciele tych dzikich zwierząt pływają, mają doskonały słuch i węch, ale wzrok jest bardzo słaby.

Żubr żywi się głównie nocą. Jedz trawę.

Ich siedliskiem jest Ameryka Północna (Kanada, stany środkowe).

Wyróżnia się następujące podgatunki:

  • las (mieszkaj na północ w lesie);
  • mieszkanie lub step (mieszkają na południowych preriach).

Zapisywanie

Dzisiaj starają się trzymać żubry z Ameryki Północnej na obszarach chronionych, w ogrodach zoologicznych, ponieważ ich liczba gwałtownie spadła od XIX wieku. Miliony ich potężnych przodków stały się bezbronne wobec europejskich kolonistów. Zostali zabici dla zabawy lub w celu pozbawienia miejscowych Indian jedzenia. W 1889 r. Pozostało tylko 835 egzemplarzy.

Są one wymienione w Czerwonej Księdze, ale dzięki staraniom władz Kanady i Stanów Zjednoczonych nasza planeta ma dziś do 30 tysięcy osobników tego gatunku (nie licząc oswojonych pół ras).

Bizon

Żubrowie, żubry, mieszkają w Rosji, na Kaukazie, Ukrainie, Białorusi, Mołdawii, Litwie. W Europie są to największe ssaki, a także ostatnie ze wszystkich dzikich byków zamieszkujących Europę.

Głowa żubra jest bardziej wyraźna niż żubra i nieco mniejsza. Kształt ciała jest zbliżony do kwadratu, ciało jest masywne, krótki ogon. Sierść jest brązowa, włosy stają się dłuższe od tyłu głowy i kręgosłupa.

Zwierzęta te pływają dobrze, skaczą wysoko, żyją do 40 lat.

Wyróżnij żubra rasy białej i białowieskiej. Pierwsza z nich wymarła na początku XX wieku, a druga pod patronatem Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody.

Ze względu na wyjątkowe cechy genetyczne żubra i żubra, starają się one udomowić i zastosować w hodowli nowych ras.

Buffalo

Innymi godnymi przedstawicielami dzikich byków i krów są bawoły, krewniacy bizonów, jaków itp.

Istnieją dwa rodzaje bawołów:

  • Azjatycki (tamarau, anoa górska, anoa, bawół wodny);
  • Afrykański

Płeć azjatycka

Osobnikiem z rodzaju azjatyckiego jest dziki byk z ogromnymi rogami o długości poniżej 2 m. Jego rogi oglądają się za siebie i przypominają sierp księżyca. Wysokość bawołu wynosi około 2 m, długość ciała wynosi 3 m, a waga do 900 kg.

Są wśród nich małe okazy. To jest tamarau. Ich wysokość wynosi 106 cm, ich masa nie przekracza 300 kg, ich tułów ma 220 cm długości. Są też anoas o wysokości 80 cm i wadze 300 kg, nie mają wełny, brązowej ani czarnej, szczypią trawę w nocy i chowają się w ciągu dnia przed palącym słońcem, pogrążył się w błocie.

Z woli człowieka gatunek ten jest na skraju wyginięcia, chociaż znajduje się na obszarach chronionych. Na przykład tamarau nie daje potomstwa w niewoli. Większość bawołów wodnych jest udomowionych. Dają mleko. Mieszkają w południowej Europie, w Afryce, Azji Południowej.

Rodzaj afrykański

Bawół afrykański dzieli się na podgatunki: Cape, Sudan, karzeł (czerwony), góra, Nil. Jak sama nazwa wskazuje, żyje w Afryce (góry, sawanny, las). Lubi mieszkać w pobliżu dużych źródeł wody i na polach o gęstej roślinności, ale jest w stanie żywić się suszonymi krzewami.

Waga Afrykanów czasami osiąga 1200 kg, a wysokość - 1, 6 m. Budowa ciała jest krępa, nogi niskie. Głowa jest ozdobiona potężnymi rogami, wygiętymi do góry. Długość między dwoma końcami rogów wynosi około 1 m. Na czole samców rosną razem, zamieniając się w kuloodporny hełm.

Kombinezon jest czarny lub ciemnobrązowy, włosy są twarde, rzadkie.

Słabe widzenie kompensowane jest przez doskonały słuch i węch. Są to zwierzęta zbiorowe, gotowe przyjść na ratunek swojemu bratu i wyrwać go ze szponów drapieżnej bestii.

Zebu, jak i gaur

Zebu

Zebu jest mieszkańcem gorących regionów (Afryka, Ameryka Południowa, Azja), ale Indie są uważane za swoją ojczyznę. Garb mięśniowo-mięśniowy jest jego wizytówką.

Inną cechą jest to, że ten dziki byk nie boi się krwiopijców, ponieważ tłuszcz o specyficznym aromacie jest wydzielany ze skóry i nie boją się wysokich temperatur.

W Indiach przedstawiciel ten został oswojony i wykorzystany w rolnictwie do transportu itp.

Yaki

Studiowanie jaka nie jest łatwe, unika się ludzi, chociaż niektóre zwierzęta są udomowione, przynoszą mleko, mięso, wełnę. Na wolności jest mu wygodnie. Będąc silnym i okrutnym, wytrzymuje najcięższe warunki. Obecnie mieszka w Tybecie.

Jego wysokość wynosi około 2 m, długość ciała 4 m (samice są mniejsze: wzrost poniżej 1, 6 m). Ogromne rogi, 95 cm, zdobią głowę, odchylają się na boki, a następnie zginają. Garb afiszuje się na plecach. Sierść jest kudłaty i bardzo długa, całkowicie pokrywając kończyny. Kolor jest szaro-czarny, brązowy, białe plamy na twarzy.

Gaur

Indian Gaur jest przykładem kochającego pokój giganta. Przy tak imponujących wymiarach (wysokość 2, 2 mi więcej, waga 1000-1500 kg), wcale nie jest okrutny. Chociaż dzikie krowy gaur są znacznie mniejsze, są całkowicie nieustraszone. Giaurs mają silne długie kończyny i duże rogi rosnące prostopadle do ziemi.

Zwierzęta te są również nazywane żubrami indyjskimi, a udomowione osobniki nazywane są guayalami. Ich kolor jest ciemnobrązowy, ale nogi są jasne.

Najwięcej byków pozostało w gęstych zaroślach dżungli Indonezji i Indii.

Zalecane

Opis konia Marwar
2019
Zasady sadzenia gruszek na wiosnę
2019
Opis Red Spade Pepper
2019